Preparació dels recursos a emprar

  • Unitat didàctica Descartes:

  • Aquest és un treball previ a l'experiència que pot portar més o menys temps depenent dels objectius marcats, però que convé tenir preparat amb suficient antelació abans de portar als alumnes a l'aula d'ordinadors .

    Com és conegut, en el web Descartes hi ha moltes Unitats Didàctiques i Aplicacions d'on es pot triar la que millor s'adapti als objectius marcats en els projectes de les pràctiques anteriors. És important que la unitat triada s'utilitzi amb la mateixa fi amb què va ser creada. Per exemple, si està prevista perquè els alumnes aprenguin un tema que no coneixien amb anterioritat aleshores el cas és diferent de quan s'utilitza per a repassar-ho. Per tant, cal realitzar una detinguda visita a aquestes Unitats i Aplicacions per a determinar quina o quines són les que utilitzarem en l'experiència .

    Una vegada triada la Unitat, a vegades cal fer adaptacions de les unitats o bé de les escenes. Bé perquè són necessàries per a aconseguir els objectius marcats, bé per gustos personals del professor .

    També es pot combinar l'ús d'Unitats o Aplicacions del web amb altres elaborades pel professor.

    Una altra possibilitat és elaborar una Unitat que aprofiti parts de diverses Unitats ja fetes .

    També es pot utilitzar una unitat creada completament per l'autor de l'experimentació , la qual cosa farà que segueixi més fidelment la seva forma de treballar.

    En qualsevol dels casos, és fonamental revisar la unitat triada pas a pas, o sigui, fer d'alumne. I si la prova es fa en els ordinadors de l'aula on es realitzarà l'experiència, encara millor. Així podrem detectar possibles errades, no sols en els continguts de la unitat, sinó també en el funcionament de la mateixa i les seves escenes.

  • Altres recursos:

  • Hi ha diverses possibilitats segons el moment en què s'usen i la utilitat que se'ls pugui donar.

    Convé preparar-los tots prèviament a l'experiència, però cada un és susceptible de ser emprat en diferents instants, no sent cap d'ells imprescindible per a donar per realitzada una experiència Descartes.

    Aquests recursos els han utilitzat alguns professors en altres experiències i poden ser molt variats, per exemple: quadernets , quadern guió, taulers, còpia en paper de la unitat, fitxes de treball, transparències, presentació PowerPoint , vídeos, material manipulatiu , altres programaris , , altres webs o blogs , llibre de text, material de dibuix, calculadora, pissarra, canó, paper mil·limetrat, etc.

    A vegades convé intercalar l'ús de Descartes amb aquests altres recursos, els quals es poden utilitzar en l'aula normal i poden anar acompanyats d'altres activitats diferents de les plantejades en les unitats Descartes.

  Materials d'avaluació

  • Dels continguts

  • Prova prèvia

    Una prova prèvia a l'estudi del tema per a poder analitzar el progrés, encara que aquesta prova no és imprescindible. Normalment no podrà tractar exactament dels continguts que s'estudiaran, però sí dels coneixements previs que ha de tenir l'alumne, i que són necessaris per a poder treballar el tema en qüestió.

    Fulls de treball

    En les Unitats Didàctiques i Aplicacions elaborades amb Descartes sempre es demana a l'alumne que realitzi activitats o exercicis per escrit.

    Unes vegades són prèvies a treballar amb una escena, per a després comprovar si s'han fet correctament, usant l'escena, i altres són posteriors a haver treballat amb una escena per a reforçar el que aprén. En ambdós casos el text de la unitat explica amb deteniment quan fer-ho.

    Aquest treball en paper ho poden fer els alumnes en el seu propi quadern, però és molt aconsellable usar fulls de treball. Aquests fulls cal preparar-los prèviament a la sessió amb els alumnes. En les experimentacions EDA2005 tots els professors participants van elaborar els seus fulls de treball, alguns per a imprimir o bé per a treballar-los on-line . Altres vegades és la mateixa unitat la que aporta els fulls amb activitats proposades i que es resolen amb l'ajut de les escenes .

    Els fulls poden ser una rèplica de les activitats o exercicis que es plantegen en la unitat a estudiar. N'hi ha prou amb fer un document amb els enunciats dels exercicis. Si es creu convenient, també es poden afegir altres exercicis.

    Es pot optar per dues possibilitats en l'ús d'aquests fulls. Una és que els alumnes vagin agafant full per full a mesura que van completant-los, i una altra és que el professor entregui el primer dia tots els fulls grapats.

    Els fulls de treball poden servir com a eina de repàs del tema per a estudiar-ho i refermar-ho .

    No cal que el professor corregeixi tots els fulls de tots els alumnes, però sí alguns que serveixin de mostra, o almenys que, mentre estiguin treballant, vagi observant el procés de compleció dels fulls. És un bon moment per a detectar errors en l'aprenentatge, o bé per a comentar amb cada parella el que estan fent en aquest full.

    Una altra possibilitat és l'ús d'aquests fulls perquè facin exercicis en casa.

    Prova final

    Una prova final tal com se sol fer sempre que s'estudia un tema. Normalment es farà per escrit pel mètode tradicional, encara que es pot arbitrar la possibilitat que els alumnes tinguin a l'abast l'ordinador amb la unitat Descartes com a eina d'ajut. Per a això seria necessari disposar d'un ordinador per alumne, almenys durant la prova, i preparar una prova que permeti avaluar correctament si l'alumne ha aprés els conceptes que s'han estudiat, per exemple redactant preguntes semblants a les que es plantegen en els fulls de treball.

  • Del procés

  • Enquesta inicial

    Una enquesta inicial que estableixi les característiques dels alumnes del grup amb què s'experimentarà. S'adjunta (en la zona de descàrrega) un model on s'analitza l'actitud dels alumnes cap a les Matemàtiques i cap a l'ordinador, els seus interessos i motivacions i les activitats que realitzen fora del centre.

    Enquesta final

    Una enquesta final ens permet esbrinar si els alumnes han quedat satisfets de l'experiència i pot servir per a detectar errades, ja sigui en la unitat o en la metodologia emprada. S'adjunta (en la zona de descàrrega) un model d'enquesta, encara que cada professor pot fer els canvis que cregui oportú.